Leestijd: 3 minuten

Ben je bekend met detacheringsbedrijven, maar weet je niet precies welke contractvorm het meest geschikt is voor jou? In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten detacheringscontracten en arbeidsovereenkomsten bij Facility. Leer alles over de verschillende detacheringsvormen en vind de juiste match voor jouw toekomstige carrière bij Facility!

Verschillende soorten detacheringscontracten

Bij Facility bestaan er diverse soorten detacheringscontracten of arbeidsovereenkomsten. Hier is een overzicht van de soorten:

  • Min/max contracten: Dit zijn arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd waarin zowel een minimum- als maximumaantal werkuren per week wordt vastgelegd. Ze bieden werknemers een gegarandeerd minimumaantal uren en werkgevers flexibiliteit om hun uren te verminderen of te verhogen binnen een bepaalde range. Met een min/max contract heb je altijd een vast salaris op basis van het minimum aantal uren in je contract. Alles wat je meer werkt komt daar dus bovenop. Hiermee zijn werkdagen ook variabel.
  • Oproepcontracten (nulurencontracten): Dit zijn arbeidsovereenkomsten waarin geen vast aantal werkuren is vastgelegd. Werknemers met een oproepcontract worden opgeroepen om te werken wanneer er behoefte is aan hun diensten, meestal op basis van de vraag van de werkgever. Dit type contract biedt flexibiliteit voor zowel werkgevers als werknemers. De werkdagen, werktijden en zelfs de werklocatie kunnen dus variëren.
  • Contracten voor bepaalde tijd: Dit zijn arbeidsovereenkomsten waarbij de duur en beloning van de werkrelatie tussen de werkgever en werknemer vooraf is vastgesteld. In tegenstelling tot een contract voor onbepaalde tijd, eindigt een contract voor bepaalde tijd automatisch na het verstrijken van de afgesproken periode, zonder dat er een specifieke opzegtermijn nodig is. Ook werktijden, werkdagen en werklocatie worden vooraf besproken.
  • Contracten voor onbepaalde tijd: Dit zijn arbeidsovereenkomsten waarbij er geen specifieke einddatum is vastgesteld voor de werkrelatie tussen de werkgever en werknemer. Met andere woorden, het contract blijft geldig zolang beide partijen ervoor kiezen om de arbeidsrelatie voort te zetten, tenzij het contract wordt beëindigd volgens de wettelijke regels.
  • Detavast constructie: Dit is een arbeidsregeling waarbij een werknemer in eerste instantie wordt gedetacheerd door een detacheringsbureau om te werken bij een opdrachtgever. Na een periode van detachering kan het inlenende bedrijf besluiten om de werknemer een vast dienstverband aan te bieden.

Schematisch overzicht van contractvormen

Hieronder vind je een schematisch overzicht van de verschillende contractvormen en hun kenmerken op basis van de verschillende pijlers

ContractvormSoort UrenWerkdagenWerklocatieArbeidsduurSalaris
Min/max contractVastVariabelVariabelBepaald minimum aantal uren per weekVast (minimumuren), variabel (extra uren)
OproepcontractVariabelVariabelVariabelGeen vast aantal urenVariabel (op basis van gewerkte uren)
Contract bepaalde tijdVastVastVastBepaalde periodeVast (overeengekomen bedrag)
Contract onbepaalde tijdVastVastVastOnbepaalde duurVast (periodiek, volgens loonschaal)
Detavast constructieVastVastVariabel (eerst)Bepaalde detachering, daarna mogelijkheid tot vast dienstverbandVast (tijdens detachering), vast (bij vast dienstverband)

Conclusie

Onthoud dat de specifieke details van het contract kunnen verschillen, dus het is belangrijk om alles goed te lezen en te begrijpen voordat je iets tekent. Welke optie het beste bij jouw carrière past, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en carrière doelen. Facility staat klaar om jou te helpen de juiste keuze te maken!

Neem vandaag nog contact op met Facility en ontdek de mogelijkheden die wij te bieden hebben.

Meld je aan voor de jobalert!
Van welk soort vacatures wil je op de hoogte blijven?