Leestijd: 5 minuten

Sta jij ook altijd vol verwachting te wachten op dat ene moment in de maand: het moment waarop je salaris gestort wordt? Stel je dan nu eens voor dat dit niet elke maand, maar elke vier weken gebeurt. Klinkt dat een beetje vreemd? Nou, sommige bedrijven, zoals Facility, maken gebruik van dit betalingssysteem. In dit artikel gaan we dieper in op waarom we dit doen, hoe het precies werkt en wat dit betekent voor jou als werknemer.

Waarom per vier weken salaris?

Bij Facility, een facilitair detacheerbureau, hebben we een slimme reden om elke vier weken salaris uit te betalen. We noemen zo’n reeks van vier weken een “periode”. Dit komt doordat onze financiële administratie, waar we alle geldzaken bijhouden, ook om de vier weken wordt bijgewerkt. Hoewel dit misschien ingewikkeld klinkt, sluit het eigenlijk perfect aan bij onze manier van financieel beheer. Hierdoor bestaat elke periode precies uit 4 weken, wat het gemakkelijker maakt om de kosten nauwkeurig te verdelen en inzichtelijk te maken.

Wat nog interessanter is: in één jaar passen er precies dertien van deze periodes. Dit betekent dat je dertien keer per jaar betaald krijgt, in plaats van de gebruikelijke twaalf keer. Met andere woorden, je ontvangt vaker je verdiende loon.

Voor ZZP’ers gelden andere regels wat betreft de betaling van de facturen. Lees hier wat je kan verwachten als ZZP’er.

Hoe werkt dit bij Facility?

Laten we dit even verduidelijken met een voorbeeld. Stel dat je normaal gesproken elke maand €2.500 bruto verdient. Dan zou je op jaarbasis €2.500 x 12 = €30.000 bruto verdienen. Maar bij Facility gaat het anders: bij hen ontvang je ook datzelfde jaarbedrag van €30.000 bruto, maar dan verdeeld over 13 periodes in plaats van 12 maanden. Dit betekent dat je bruto salaris per periode neerkomt op ongeveer € 2.307,69.

  • €2.500 bruto per maand (12x) = €30.000 bruto per jaar
  • € 2.307,69 bruto per periode (13x) = €30.000 bruto per jaar

Kort gezegd: je jaarinkomen wordt verdeeld over dertien uitbetalingen in plaats van de gebruikelijke twaalf.

Het grootste verschil tussen maandelijkse uitbetaling

Het opvallende verschil tussen de traditionele maandelijkse betaling en de periodieke (per 4 weken) betaling bij Facility is de datum van uitbetaling. Bij een maandelijkse betaling krijgt iedereen elke maand op dezelfde datum zijn of haar salaris (meestal tussen de 22e en 25e van de maand). Bij Facility betalen we echter eens per 4 weken uit, wat betekent dat de uitbetalingsdatum elke maand anders is. Desondanks blijft de dag van uitbetaling bij Facility altijd hetzelfde. We sturen de loonstrook op woensdag in de salarisweek en het salaris wordt op donderdag overgemaakt. Lees hieronder in welke weten we jouw salaris uitbetalen.

Vooroordelen en feiten 

Hoewel vierwekelijkse salarisbetalingen bij Facility voordelen kan bieden, zijn er enkele hardnekkige vooroordelen die mensen kunnen afschrikken van deze aanpak. Daarom leggen we deze vooroordelen en hoe het nu echt zit, graag aan je uit:

Stelling 1: “Ik krijg veel minder geld.”

Dit is een misvatting die voortkomt uit een verkeerde berekening. Hoewel het waar is dat je maandelijkse salarisbedragen lager lijken bij vierwekelijkse betalingen, ontvang je uiteindelijk hetzelfde jaarlijkse salarisbedrag. De extra betaling per jaar compenseert het verschil in maandelijkse bedragen. Het is belangrijk om het grotere plaatje te bekijken en te realiseren dat je totale inkomsten niet lager zijn.

Stelling 2: “Krijg ik dan een 13e maand?”

Hoewel je technisch gezien dertien salarisbetalingen per jaar ontvangt bij vierwekelijkse salarisbetalingen, is het belangrijk om te begrijpen dat dit niet hetzelfde is als een traditionele “13e maand.” In de meeste gevallen wordt de extra betaling gelijkmatig verdeeld over de vierwekelijkse betalingen gedurende het jaar. Het is geen bonus die aan het einde van het jaar wordt uitbetaald, maar eerder een spreiding van je jaarlijkse totale salaris.

Stelling 3: “Het is moeilijker om mijn financiën te beheren.”

Hoewel het misschien anders lijkt dan wat je gewend bent, kunnen vierwekelijkse salarisbetalingen je juist helpen om je financiën beter te beheren. Met regelmatigere inkomsten kun je gemakkelijker budgetteren en je uitgaven plannen. Dit kan leiden tot een beter financieel overzicht en meer controle over je geld.

Stelling 4: “Ik kan mijn rekeningen niet op tijd betalen.”

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over het tijdig betalen van rekeningen met een ander betalingsschema. Het vereist mogelijk enige aanpassing, maar met een goed budget en financiële planning kun je nog steeds al je financiële verplichtingen op tijd nakomen. Overweeg automatische betalingen en financiële apps om je te helpen bij het beheren van je rekeningen.

Conclusie

Bij Facility hebben we bewust gekozen voor een betalingssysteem van elke vier weken. Dit zorgt ervoor dat je vaker betaald krijgt en beter je financiën kunt plannen. Maar onthoud, het is geen extra beloning aan het einde van het jaar. Als je in de toekomst bij een bedrijf werkt dat dit systeem hanteert, houd dan rekening met de bovenstaande punten. Zo ben je goed voorbereid en kun je je geld verstandig beheren!

Meld je aan voor de jobalert!
Van welk soort vacatures wil je op de hoogte blijven?